Trädgård & Naturvärden

I Höjdhagen är samspelet mellan bebyggelsen och naturen viktigare än i de flesta andra bostadsområden. Husen passades noggrant in i de gamla betade hagmarkerna av arkitekten Olof Thunström, kallad Thun-Olle, som själv gick runt i och gjorde den första utsättningen av hur husen skulle ligga och hur de slingrande vägarna skulle dras.  Det finns mer att läsa i Värmdö Kommuns skrift om Höjdhagen – du hittar den här!

I Höjdhagen har vi en unik kombination av en sammanhållen låg trähusbebyggelse, en våning med platta svarta tak tillsammans med stora fullvuxna träd av flera vanliga sorter. Men eftersom husen också ligger tätt på små tomter påverkar varje förändring av den egna trädgården också allas vår gemensamma utemiljö. En miljö som är klassad som ett kulturhistoriskt riksintresse och som är unik i sitt slag.

Husen i Höjdhagen är inte heller på något sätt några energisnåla hus, de är tvärtom enkla byggen från 1940-talet som är ganska kalla på vintern och väldigt varma på sommaren. Det mest effektiva sättet att skydda sitt hus och dess invånare mot övertemperaturer på sommaren är att låta omgivande stora träd stå kvar och kasta sin skugga på huset. Det är mer som är uttänkt än man kanske kan tro…

Föreningens kontaktperson för frågor kring våra trädgårdar, våra gemensamma naturvärden och alla våra värdefulla gamla träd är:
Staffan Almborg – Gamla vägen 7
0705-17 28 33 – staffan@gardener.com

Inlägg relaterade till Trädgård och Naturvärden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.